Masterclass: Hoe ontwikkel je een nieuw medicijn?
Masterclass: Hoe ontwikkel je een nieuw medicijn

door dr. Paul de Koning

Waar moet je allemaal aan denken als je een nieuw medicijn wilt ontwikkelen? In deze praktische workshop werk je in kleine teams aan het opstellen van het profiel voor een nieuw medicijn. Je ervaart wat er allemaal bij komt kijken om jouw potentiële medicijn veilig te ontwikkelen.

De workshop wordt geleid door Dr. Paul de Koning, voormalig globaal hoofd klinische farmacologie en exploratieve ontwikkeling bij Astellas. In zijn 30-jarige carriere heeft Paul met honderden potentiële medicijnen gewerkt. Hij weet uit de eerste hand wat wel werkt en niet en waarom..

Doelgroep:
Iedereen die betrokken is of wil zijn bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zoals: artsen, verpleegkundigen, apothekers in ziekenhuizen of (privé) klinieken; monitors, CRAs, projectmanagers, wetenschappers, registratiedeskundigen bij farmaceutische bedrijven of CROs; beoordelaars van registratiefiles bij de overheid.

De workshop:
De workshop begint met een overzicht van een aantal factoren die maken dat het huidige succespercentage van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo laag is. Vervolgens ga je in kleine teams zelf een profiel opstellen voor een nieuw medicijn waaraan volgens jullie echt behoefte is. Je overweegt:
– Hoe zal ons nieuwe medicijn beter zijn dan medicijnen die al op de markt zijn?
– Waar hebben patiënten, de gezondheidszorg (artsen), verzekeraars behoefte aan?
– Hoeveel competitie is er van andere medicijn ontwikkelaars
In voorbereiding op de workshop ontvang je relevante literatuur zodat je beslagen ten ijs komt.
Na de pauze ga je aan de slag met de resultaten van het preklinische (dier) onderzoek van jouw potentieel nieuwe medicijn. Je beoordeelt deze resultaten en maakt een voorstel om jouw stof voor het eerst aan mensen toe te dienen. Je overweegt:
– Wat is een veilige eerste dosis?
– Geef ik de stof voor het eerst aan gezonde vrijwilligers of patiënten?
– Hoe maak ik de kans zo klein mogelijk dat er ongelukken gebeuren?
Nadat je je voorstel gepresenteerd hebt is het tijd voor een overzicht van de nieuwste technieken en strategieën waarmee de kans op het succesvol ontwikkelen van een nieuw medicijn verhoogd kan worden. Gewapend met deze kennis ga je in je team zelf een strategie bedenken voor de succesvolle ontwikkeling van jouw nieuwe medicijn. Je presenteert je plan en krijgt praktische aanwijzingen met betrekking tot de haalbaarheid.

Dit is een unieke kans om meer te leren over geneesmiddelenontwikkeling en zelf actief aan de slag te gaan. Schrijf je nu in voor deze masterclass. Of ga terug naar de Spring School pagina om een andere masterclass of cursus te bekijken.


Inschrijven